Langer dan een minuut is verdacht

Dit artikel is verplaatst naar onze nieuwe website.
This article has been moved to our new website:
Langer dan een minuut is verdacht

Een gedachte over “Langer dan een minuut is verdacht

  1. Op Kennislink een aardige uitleg van het fenomeen vliegtuigstrepen en wat de tijdsduur dat ze blijven hangen ons leert over de toestand van de lucht op die hoogte:

    “Hoe droger de lucht, hoe sneller de streep verdwijnt. Weerkundigen kunnen dan ook door te kijken naar de snelheid waarmee vliegtuigstrepen oplossen, afleiden wat voor weer het gaat worden. Als de strepen snel oplossen, is de lucht droog en is de kans klein dat het weer zal omslaan. Als de strepen echter lang blijven staan zal waarschijnlijk binnen een paar dagen het weer omslaan.”

    Interessant en op zichzelf dus nogal onschuldig allemaal. Ook als ze wat langer blijven hangen dan de genoemde 60 seconden. Want de luchtvochtigheid is nu eenmaal niet altijd even laag in de atmosfeer, waardoor het soms langer duurt voordat de condensstrepen oplossen. Net zoals je natte was in droge lucht sneller droogt dan in vochtige lucht.

    Alleen als er teveel strepen te lang blijven hangen, slibt de boel boven ons hoofd dicht en krijgen we te maken met het broeikaseffect. En inderdaad, al die roetdeeltjes hoog in de lucht (afkomstig uit de uitlaat van vliegtuigen) zouden er beter niet zijn en doen natuurlijk niemand goed.

    Meer info: http://www.kennislink.nl/publicaties/vliegtuigstrepen-in-de-lucht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s