Het Westen speelt met vuur

Dit artikel is verplaatst naar onze nieuwe website.
This article has been moved to our new website:
Het Westen speelt met vuur

3 gedachtes over “Het Westen speelt met vuur

 1. […] terwijl het om een authentieke wens van een groot deel van de bevolking aldaar gaat waar respectvol mee zou moeten worden omgesprongen.

  Definieer ‘een groot deel’…

  Volgens Wikipedia gaat je stelling eigenlijk alleen op voor de Krim, daar is een etnische meerderheid van Russen. Voor de rest van Oekraïne geldt dat niet. In het ganse land woont zo’n 75 à 80 procent aan Oekraïners. In het oosten zullen vast relatief meer Russen wonen, maar ook daar vormen de Oekraïners verreweg de grootste etnische groep.

  Echter, ook los van die percentages geldt wat mij betreft:
  Waarom zou een land moeten toestaan dat een ander land zich zijn grondgebied toe-eigent? Puur omdat er wat mensen de straat op gaan die schreeuwen dat ze dat willen? Is dat genoeg? Stel dat er over zo’n 20 jaar een meerderheid van Marokkanen zou wonen in Amsterdam en zij zouden Amsterdam bij Marokko willen voegen, moet Nederland daar dan maar gehoor aan geven? Want ‘volkeren hebben het recht op zelfbeschikking volgens internationaal recht’?

  Overigens, terug naar Oost-Oekraïne, het is de vraag in hoeverre die demonstranten daar allemaal authentiek zijn. Er zijn hardnekkige geruchten dat de onlusten en demonstraties (deels?) geregisseerd worden door de Russen. Natuurlijk, het zou dom zijn daar zonder meer van uit te gaan, maar eigenlijk net zo dom om ze zomaar terzijde te schuiven. De toekomst zal uiteindelijk wel uitwijzen hoe de vork in de steel heeft gezeten.

  Kortom, de situatie in de Oekraïne laat zich volgens mij op dit moment moeilijk definitief duiden. We weten onvoldoende welke (eventueel vuile) spelletjes er worden gespeeld. En door wie. Zolang daar geen zekerheid over bestaat, is het veel te vroeg om het Westen – of wie dan ook – in de beklaagdenbank (of verdachtenbank) te zetten. Ik vind dat niet alleen voorbarig, maar misschien zelfs een tikkeltje laakbaar.

  Tot slot betekent de term ‘annexatie’ in principe slechts ‘inlijving’, in de definitie zit niet ingebakken dat het gewelddadig, onwettig of tegen de zin van de ingelijfde partij zou zijn.

  • Ha Henk,
   * Met ‘een groot deel’ bedoel ik een aanzienlijke minderheid. Geen idee wat het percentage daarvan precies is. Daar gaat het ook niet om. Waar het naar mijn idee om gaat is dat deze mensen zich moeten kunnen uitspreken over hun toekomst.
   Het is trouwens goed denkbaar dat er in het oostelijke en zuidelijke deel van Oekraïne een meerderheid is voor een federatieve staatsvorm met een behoorlijke zelfstandigheid voor de onderdelen daarvan.
   Hier in het Westen wordt te pas en te onpas gesproken over ‘separatisten’. Alsof die aanzienlijke minderheid zich zou willen afscheiden. Dat valt nog te bezien, vind ik. Laat ze zich maar middels een referendum uitspreken. Ik beschouw dat gepraat over separatisten als propaganda (hoewel er uiteraard ook separatisten zullen zijn).
   * De vergelijking met de Nederlanders van Marokkaanse afkomst gaat dan ook niet op. De vooronderstelling daarbij is immers dat er van een afscheidingsbeweging sprake is.
   * Dat er van twee of meer kanten vuile spelletjes worden gespeeld in Oekraïne neem ik direct aan, maar dat neemt niet weg dat Amerika (met de Europese regeringen die het spel meespelen) in het offensief is en Rusland in het defensief. Ook al beweren de mainstream media de laatste tijd het tegenovergestelde.
   Ik vind dat we ons tegen dit offensief moeten uitspreken. Het is extreem gevaarlijk.
   hgF

 2. We zitten in een machtsspel en het moeilijk om dit “spel” te doorzien.
  Leugen, list en bedrog spelen momenteel hoogtij. GELD regeert.
  Wat is mijn waarheid? Wat is mijn houvast?
  Liefde, mededogen en niet oordelen.
  De beerput gaat open….
  Goede achtergrond informatie staat volgens mij op http://www.echtekrant.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s